# Reproducible research: Education and Teaching formats reports from the reproducibility networks

#### Organized by



#### Date:

Thursday, May 11, 2023, from 10 am to 7 pm

### Location (on-site):

<u>Berlin Institute of Health (BIH) at Charité</u>, BIH QUEST Center for Responsible Research 5<sup>th</sup> floor

Please inform the reception otherwise you will not be able to use the elevator.

Anna-Louisa-Karsch-Straße 2

10178 Berlin

Germany

#### Join via video call:

The symposium will be held in a **hybrid format**. If you like to join online, please register in advance, too. We will send the access information a few days prior to the event.

## Registration

(both on-site and online participation):

https://www.bihealth.org/en/notices/reproducible-research-education-and-teaching-formats-reports-from-the-reproducibility-networks

## Program:

Time	Duration	Agenda	Speaker	Affiliation		
10:00- 10:05	5 min	Welcoming & Agenda of the Day	Ulf Tölch	BIH (GRN)		
10:05- 10:15	10 min	Update on status quo of th GRN	Antonia Schrader	Helmholtz Open Science Office (GRN)		
	Good practices presented by national Networks					
10.15- 10:30	15 min	FoRR Fundamentals of Responsible Research Course	Silk Kniffert	BIH (GRN)		
10:30- 10:45	15 Min	Integrating a mandatory and hands-on course on open science and reproducible research into the curriculum for the Mannheim Master in Social Data Science	David Morgan	University of Mannheim (GRN)		
10:45- 11:00	15 Min	Transparency throughout the research cycle: some ideas on a course for Medical PhD students	Michiel de Boer	University Medical Center Groningen (The Netherlands)		
11:00- 11:15	15 Min	Good research practice: interdisciplinary courses at the University if Zurich	Eva Furrer	University of Zurich (SwissRN)		
11:15- 11:30	15 Min	Teaching reproducible research: a Croatian perspective	Ivan Buljahn	University of Split (Croatian RN)		
11:30- 12:00	30 Min	Q&A				
12:00- 1 pm	60 Min	Lunch Break (Catering on-site)				
01:00- 01:15	15 Min	Teaching reproducible research practices - experiences from Karolinska Institutet	Gustav Nielsonne	Karolinska Institutet (SweRN)		
01:15- 01:30	15 Min	Results: Learning Curve of P2I's FAIR Training	Julia Prieß-Buch heit	Christian-Albr echts-Univers ität		
01:30- 01:45	15 Min	Training of Spanish speaking researchers with "learning-p2i.eu" course on FAIR principles (M8)	Katharine Miller	Miller International Knowledge		

01:45- 02:00	15 Min	Q&A				
02:00- 02:15	15 Min	Break				
02:15- 02:30	15 Min	Reproducibility education in computer science	Philippe Bonnet	IT University of Copenhagen (Danish RN)		
02:30- 02:45	15 Min	Disagreement as a starting point for insights - a practical example from machine learning courses	Peter Steinbach	Helmholtz AI (GRN)		
02:45- 03:00	15 Min	A full-semester course on "Version control of code and data using Git and DataLad"	Lennart Wittkuhn	Max Planck Institute for Human Development (GRN)		
03:00- 03:15	15 Min	Break				
	Panel discussion on the implementation of reproducible pract					
03:15- 03:30	15 Min	Lightning talk 1: Bridging the gap between education and implementation	Tracey Weissgerbe r	BIH (GRN)		
03:30- 03:45	15 Min	Lightning talk 2: Implementation of reproducible practices	Ulf Tölch	BIH (GRN)		
03:45- 04:45	60 Min	Panel discussion with representatives from the GRN	Moderated by Ulf Tölch			
from 5 pm		Social event & Dinner (a light catering on-site)				