Zum Seiteninhalt springen

Adatokkal küzd a cukorbetegség ellen

Cambridge-ből Berlinbe: Claudia Langenberg 2020 óta a Charité Berlini Egészségügyi Intézetének számítógépes orvostudományi professzoraként erősíti az egészségügyi kutatást a fővárosban. A genetikai epidemiológia szakértője 

és a közegészségügy specialistája nemzetközi beteg- és lakossági tanulmányokból származó nagy mennyiségű adat felhasználásával vizsgálja az anyagcsere-betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség okait.

Claudia Langenberg orvosi tanulmányait Münsterben folytatta, majd a klinikai gyakorlat és a németországi munka után Angliába és az Egyesült Államokba költözött, ahol mesterdiplomát és PhD fokozatot szerzett epidemiológiából. 2016-ban közegészségügyi szakképzést végzett, majd 2017-ben megkapta a molekuláris epidemiológia programvezetői posztját a Cambridge-i Egyetemen, ahol korábban nagyban hozzájárult az anyagcsere-betegségek genetikai alapjainak felfedezéséhez. Azóta csapata felfedezte a vérben található több ezer molekula genetikai hatását, amely tudást az emberi betegségek alaposabb megértéséhez használták. 2018-ban megkapta a Helmholtz Nemzetközi Ösztöndíjat.