Zum Seiteninhalt springen

Képzelje el ezt: Tudós akar lenni, de nem mehet egyetemre. Kutatásban dolgozik, úttörő eredményeket ér el, de nem kap fizetést. Több mint egy tucatszor jelölik Nobel-díjra, de nem kapja meg, mert nem férfi. Ez a kiállítás megadja a megérdemelt elismerést azoknak a nőknek, akik egykor minden megpróbáltatás ellenére, elsőkként egyengették az utat az utánuk következő sikeres női tudósok generációi számára. A kiállítás emellett kiemeli napjaink néhány kiemelkedő női kutatójának munkáját is. Mindezzel nemcsak puszta információval, hanem inspirációként is szolgál.

Ismerje meg azokat a tudós nőket, akik jelentős hatással voltak vagy vannak az oktatásra, a kutatásra és Berlin városára. Több mint száz évvel azután, hogy az első női hallgató hivatalosan is beiratkozhatott az egyetemre, Berlinben, a női tudósok fővárosában, ma már a legmagasabb a női professzorok aránya Németországban. Összesen több mint 15 000 női tudóst számlál, a doktoranduszoktól az egyetemi elnökökig.

A kiállítás a "Berlin - A tudós nők fővárosa" projekt része, amely Michael Müller, Berlin kormányzó polgármesterének kezdeményezése, és amelyet 2021-ben a Berlini Egészségügyi Intézet szervezett a berlini szenátus kancelláriájának támogatásával. A kiindulópontot többnapos Wikipédia író- workshopok jelentették, amelyeken több mint 50 berlini tudós nőről szóló Wikipédia-bejegyzést írtak át vagy szerkesztettek érdeklődő amatőr kutatók iskolás korúaktól nyugdíjasokig. Ezekből a cikkekből kiállítás készült, amelyet először a Rotes Rathausban nyitottak meg, majd a város különböző pontjain mutattak be. A kiállítás jelenleg nemzetközi vándorkiállításként látható, többek között a prágai, tokiói, budapesti és londoni Goethe Intézetekkel együttműködésben.

További információk a Berlini Szenátusi Kancellária és a Charité Berlini Egészségügyi Intézet (BIH) közös projektjéről (németül)

Együttműködve a következőkkel

Borde / Charpentier / Dürkop-Lepthin

Erzgräber / Fless / Foroutan

 • Dr. Gudrun Erzgräber

  A Berlin-Buch campus ma a jövő virágzó központja. Gudrun Erzgräber nagy szerepet játszott ebben. 2008-ban megkapta a Német Szövetségi Köztársasági Érdemrendet, 2009-ben pedig a Berlini Érdemrendet.

  Tudjon meg többet
 • Prof. Dr. Friederike Fless

  Friedrike Fless volt az első nő, akit kineveztek a klasszikus régészet professzori címére, és később ő lett az első nő, aki a Német Régészeti Intézet élére került.

  Tudjon meg többet
 • Prof. Dr. Naika Foroutan

  Migráció, integráció, az iszlámról és a muszlimokról alkotott kép Németországban, identitásképzés és egyenlőség - Naika Foroutan kutatási területe rendkívül releváns a társadalmi diskurzus szempontjáb

  Tudjon meg többet

Gabrysch / Hausen / Joost

Kübler / Langenberg / Maier

Meising / Meitner / Neumann

 • Prof. Dr. Ingeborg Meising

  Az informatika professzor sok mindenben az első és egyetlen nő volt. Az esélyegyenlőségért tett szolgálataiért 1981-ben a Német Szövetségi Köztársaság Érdemrendjével tüntették ki.

  Tudjon meg többet
 • Prof. Dr. Lise Meitner

  Lise Meitner kutatásai a legnagyobb elismerést érdemlik - különösen annak fényében, hogy Poroszországban 1909-ig nők nem tanulhattak, és nem léphettek be az előadó- és kísérleti termekbe.

  Tudjon meg többet
 • Dr. Elsa Neumann

  Amikor Elsa Neumann úgy döntött, hogy jövőjét a tudománynak szenteli, ez a törekvés szinte lehetetlennek tűnt, de később a berlini és göttingeni egyetemeken tanulhatott.

  Tudjon meg többet

Rabinowitsch-Kempner / Savoy / Schmidt

 • Prof. Dr. Bénedicte Savoy

  A kulturális javak és műkincslopások szakértőjeként tartják számon. A TIME amerikai magazin 2021-ben a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta a restitúciós vitára gyakorolt befolyása miatt

  Tudjon meg többet
 • Prof. Annerose Schmidt

  1990 márciusában átvette a konzervatórium rektori tisztségét, az első nő volt, aki valaha német konzervatóriumot vezetett. 2003-ban megkapta a Szövetségi Érdemkeresztet.

  Tudjon meg többet

Siegeris / Vogt / von Brentano

von Zahn-Harnack